fbpx

Pieczone bataty

z oliwą i świeżymi ziołami

CZAS: 60 min.
PORCJE: 2

Proste rozwiązania są najlepsze i ku zaskoczeniu – najsmaczniejsze! Nie wierzysz? To spróbuj tego przepisu! Kilka zwykłych batatów oraz przyprawy pozwolą na przygotowanie zdrowego i co najważniejsze, pysznego dania, które doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do innych, bardziej złożonych dań, jak i samodzielny posiłek na obiad lub kolację. 

Składniki

Sól morska
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Bataty (średnie)
4 szt.
Tymianek
wg uznania

Przygotowanie - krok po kroku

Krok 1

Średniej wielkości bataty należy dokładnie wymyć i wyszorować. Uwaga! Nie obieraj ich ze skórki – w nich znajduje się najwięcej drogocennych składników odżywczych!

Krok 2

Pokrój bataty wzdłuż na cząstki – ćwiartki lub grube frytki. Posmaruj dokładnie oliwą, a następnie oprósz solą i pieprzem.

Uważaj na...

Wyłóż bataty na blachę z papierem do pieczenia, a następnie posyp ulubionymi ziołami. Najlepiej smakują z rozmarynem, estragonem lub mieszanką ziół. Możesz dobrać mieszankę według swoich upodobań. Następnie piecz bataty w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. 

Przygotuj wcześniej

Warto pamiętać

Krok 3

Pieczone bataty z oliwą i ziołami